wtorek, 23 lipca 2013

Tarta ze szpinakiem

To jest pyszne! Proste, szybkie i smaczne. Naprawdę polecam.

Składniki na ciasto:
100g masła,
250g mąki pszennej,
2 jajka,
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
3 pęczki świeżego szpinaku lub paczka mrożonego,
pół opakowania sera typu feta,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 jajka,
200ml śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym),
50ml mleka,
2-3 łyżki mąki pszennej,
2-3 łyżki masła,
sól, pieprz

Składniki na ciasto wyrabiam i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewam masło. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam lekko. Dorzucam umyty i poszatkowany szpinak i jeden ząbek czosnku. Lekko solę. Wszystko smażę przez kilka minut (do momentu, gdy szpinak rozmięknie).

Wracam do ciasta. Wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję i przekładam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem w wielu miejscach. Wkładam do nagrzanego do 200° C piekarnika na 15-20 minut.

W tym czasie wracam do farszu. Ubijam jajka z mąką,śmietaną i mlekiem. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję zmiażdżone dwa ząbki czosnku oraz usmażony szpinak z cebulą. Farsz wylewam na podpieczone ciasto. Na wierzch układam kawałki fety. Piekę w temperaturze 170° C przez 20-25 minut. Smacznego! 


Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty. Dawno nie robiłam szpinakowej, dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpianaku chyba nigdy nie jadłam, ale ta tarta zmakowicie wygląda, muszę zrobić, może z innym nadzieniem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kombinować, może tarta brokułowa?

      Usuń
  3. mmm... bosko!!! A do tego sos czosnkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. błędem było wchodzenie tu przed śniadaniem :_))))
    pyyyszota!!! muszę zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam, trzeba zrobić i już:)))))

      Usuń
  5. To jedna z moich ulubionych. Robię bardzo podobnie i wszyscy domownicy uwielbiają:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również chętnie zajadamy:))

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)