wtorek, 28 maja 2013

Kotlety z kaszy gryczanej


Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


Miało być coś z zupełnie z innej bajki. Tym bardziej, że ostatnio na blogu były kotlety z kaszy jaglanej. Jednak dziś odkryłam ten smak i nie mogłam się powstrzymać przed podzieleniem się tym przepisem. Szczerze mówiąc, gdybym musiała wybierać pomiędzy kotletami z kaszą jaglaną, a kaszą gryczaną miałabym dylemat. Te są bardziej zdecydowane w smaku i aromatyczne. Po prostu pyszne. Polecam!

szklanka kaszy gryczanej,
250g białego sera,
1 cebula,
1-2 marchewki,
1 jajko,
garść natki pietruszki,
2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
2-3 łyżki mąki,

bułka tarta lub drobne płatki owsiane do obtoczenia,
olej do smażenia

Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obieram i drobno kroję. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem. Obieram marchewkę i ścieram na drobnych oczkach. Dorzucam do cebuli. Duszę kilka minut.
Gdy kasza i składniki na patelni wystygną, łączę je z białym serem, jajkiem, mąką i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaję jeszcze mąkę.
Formuję kotlety, obtaczam w bułce lub płatkach i smażę na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane z obu stron, wyjmuję z patelni. Nadmiar tłuszczu odsączam ręcznikami papierowymi.
Zjadam z surówkami i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego! 



5 komentarzy:

  1. Kolejna pychotka ;) Muszę się kiedyś przekonać do tych niecodziennych kotlecików !

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :-)))
    DZIĘĘĘĘĘĘKI :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis. Musze kiedys zrobic. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)