czwartek, 25 kwietnia 2013

Uwaga! Syrop glukozowo-fruktozowy

Jakiś czas temu wybierając sok dla Synka trafiłam na taki, który w składzie zawierał pewien składnik, który w ostatnim czasie rzucał mi się w oczy na etykietach innych produktów. Zaczęłam węszyć i szukać informacji na jego temat i to co przeczytałam skutecznie zniechęciło mnie do kupowania jakiejkolwiek rzeczy wzbogaconej o syrop glukozowo-fruktozowy (ang.: high fructose corn syrup – HFCS – w USA, lub na terenie Unii Europejskiej: glucose-fructose syrup – GFS) .

Pozornie sam skład i sposób uzyskiwania owego syropu nie sugeruje, że może on być aż tak bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Syrop otrzymuje się bowiem z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą, która w dalszej kolejności, przetwarzana jest z użyciem enzymów lub kwasów do formy syropu, który zawiera 42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów.

Wpływ syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
- przyczynia się do szybkiego tycia i chronicznej otyłości. Fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych. Z ostatnich badań wynika, że żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
- zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, znacznie zwiększa apetyt, prowadzi do gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi (reaktywna hipogliekamia),
- podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości - LDL (główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów) i trójglicerydów TG (podwyższony poziom ma większy wpływ na podniesienie ryzyka zawału serca czy udaru mózgu), wpływa na zwiększony poziom cholesterolu i ryzyko zakrzepów
- powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę, odgrywającej ważną rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu
- pozbawia organizm miedzi, chromu i magnezu,
- zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi
- hamuje wytwarzanie ATP (nośnik energii chemicznej używanej w metabolizmie komórki).
- przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
- może powodować zaćmę cukrzycową.
- wpływa na zmniejszone działanie białych krwinek, a więc obniżenie siły systemu immunologicznego
- wpływa na zaburzenie metabolizmu miedzi, co prowadzi do zahamowania produkcji elastyny i kolagenu – niedobór miedzi może prowadzić z kolei do anemii, osłabienia naczyń krwionośnych, serca, wątroby, gęstości kości oraz zaburzeń kontrolowania poziomu cukru we krwi. Zaburzenia w produkcji kolagenu mogą prowadzić do szybszego starzenia się.

Warto czytać skład kupowanych produktów. Zwłaszcza, że wspomniany syrop jest składnikiem ogromnej części jogurtów, serków homogenizowanych, również tych kierowanych dla maluchów. Występuje także w lodach, sokach, napojach w tym także mlecznych, słodyczach, galaretkach, dżemach, pieczywie oraz uwaga w potrawach fit. Problemu nie byłoby, gdyby syrop ten pojawiał się w paru produktach, spożywanych dosyć rzadko. Jednak rzecz w tym, że jest on składnikiem coraz większej ilości artykułów, a tym samym spożywany jest każdego dnia.

Nie od dziś wiadomo, że sam cukier również do najzdrowszych nie należy, ale twierdzenie, że dany produkt jest zdrowy, bo pozbawiony jest cukru jest dużym nadużyciem ze strony producenta, gdy w jego składzie znajdujemy syrop glukozowo-fruktozowy. A w dużej części artykułów, których etykiety przeczytałam, znalazłam zarówno cukier jak i podstępny syrop. Sama słodycz... Nie dajmy się zrobić w balona. Czytajmy etykiety. 

15 komentarzy:

  1. Podobno syrop z kukurydzy ma właściwości uzależniające, a w USA dodaje się go praktycznie do wszystkiego stad m.in. epidemia otyłości w tym kraju. A że USA jest ważnym producentem kukurydzy to mamy zmowę milczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. O KURKA..
    zwracam uwage na etykiety, ale ten syrop wydał mi się "Zdrowszy" od samego cukru.. jakże się myliłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jest zdrowszy:/

      Usuń
    2. no teraz już wiem! :D oj ciężkie były dzisiejsze zakupy.. :/

      Usuń
  3. Nie miałam o tym pojęcia! Jestem w szoku.. A przecież ten syrop jest praktycznie we wszystkim... Masakra ;//

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znałam to świństwo ale tak jak piszesz on występuje praktycznie we wszystkim w tym właśnie produktach dedykowanych dzieciom.Jak Ala miała skazę i karmiąc czytałam każdą etykietę obiecałam sobie, że nawet biszkopta jej nie dam jak będzie większa bo tam cała masa chemii. Niestety czasu na pieczenie swoich brak.Jak tak się człowiek wczyta w etykiety to przerażenie ogarnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlatego zawsze kupuje jak najmniej przetworzoną żywność. Jak jogurt to naturalny, serki tak samo, wolę sama dodać owoców i miodu, niż kupować te chemiczne substytuty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również praktykuję takie rozwiązania. Ostatnio Maluch zjada naturalne jogurty bez słodkich dodatków (kiedyś dodawałam startego banana lub miód):)

      Usuń
  6. http://dziecisawazne.pl/smieci-dla-dzieci-cz-1-serki-owocowe/

    polecam artykuł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ostatnio czytałam ten artykuł.My od dawna nie kupujemy serków i jogurtów owocowych.A syropu Gf unikamy jak ognia.Dobrze, że o tym piszesz.

      Usuń
  7. świetny post na to wychodzi ze owoce są bardzo tuczące ( zawierają fruktozę) ale ten syrop jest wszędzie! porażka

    OdpowiedzUsuń
  8. Nadmiar fruktozy, zresztą jak wszystkiego, jest szkodliwy. Dlatego owoce i soki owocowe należy jeść w rozsądnych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  9. to straszne jak nieetyczne praktyki stosują producenci żywności. Są oni w dużej mierze odpowiedzialni za epidemię otyłości w krajach zachodnich. nas też to czeka, jak tak dalej pójdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na Candy na moim blogu z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka (czas zgłoszeń do 20 maja). Do rozdania breloki z filcu Hand Made.
    Pozdrawiam. Malina. http://malinapracowniahandmade.blogspot.com/2013/04/candy-na-dzien-dziecka.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)