wtorek, 2 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka (najlepsze)


Pyszne, kruche, lekko słodkie. Dobrze mieć je zawsze pod ręką... Najlepiej smakują do kawy.

300g mąki,
1 jajko,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
150g masła,
80g cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,

Jajko roztrzepuję z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę siekam z masłem. Wszystko razem zagniatam. Przez godzinę chłodzę w lodówce. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam różne kształty. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10 minut). Smacznego!


Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


10 komentarzy:

  1. wierzę, że pyszne, ale w najbliższym czasie nie zrobię żadnych ciastek, ciast i innych babek ;) przepis zachowam na później!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrozumiałe;) Ale kiedyś, kiedyś spróbuj konieczne:))

      Usuń
  2. Hmmm... ile jajek? Bo nie widzę w przepisie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się w końcu zabrać za zrobienie takich ciastek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, Ty to jesteś skarbnicą wiedzy kulinarnej:)


    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, kruche ciasto to było pierwsze, jakie zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)