niedziela, 28 kwietnia 2013

Bułki cebulowe

Proste i smaczne. Nie wymagają szczególnych dodatków. Wystarczy masło, żeby było wybornie. Polecam!

6 szklanek mąki pszennej (można jedną szklankę mąki białej zastąpić mąką razową),
3-4 cebule drobno pokrojone,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie),
2 łyżki szczypiorku,
pół szklanki letniego mleka,
1,5 szklanki letniej wody,
25g świeżych drożdży,
jedno roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Cebulę smażę na maśle, aż będzie rumiana.

Do letniego mleka dodaję cukier, łyżkę mąki i drożdże. Odstawiam przykryte w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować wszystkie składniki umieszczam w misce i łączę. Przez kilka minut wyrabiam ciasto. Jeśli jest lepkie można dosypać mąkę, ale maksymalnie pół szklanki. Przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości).

Następnie z ciasta formuję bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzi ok. 25 bułek na dwie blachy). Przykrywam ściereczką i ponownie odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-45minut, aż się napuszą). Po tym czasie bułki z pierwszej blachy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200ºC ok. 20 minut (aż będą rumiane). Tak samo postępuję z bułkami na drugiej blasze.

Po wyjęciu studzę na kratce.

Najlepsze są ciepłe z masłem. Smacznego!





 

6 komentarzy:

  1. nie przepadam za cebulowymi, ale mój mąż pewnie zjadłby wszystkie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie, ale dla gości, jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... muszę pokazać przepis mężowi, on jest u nas mistrzem wszystkiego, co zawiera drożdże :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam!! lubie to! :)

    pozdrawiam i zapraszam do siebie!
    Kasia
    http://islandofflove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis skopiowany i będziemy piec na weekendzie :-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)