niedziela, 13 stycznia 2013

Ciasto na pizzę domową


Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


Dziś czas na pizzę. A co! Czasem trzeba zjeść coś mniej dietetycznego.
Wypróbowałam wiele przepisów na pizzowe ciasto, ale ten jest dla mnie najlepszy. Szybko się robi i uzyskujemy cienkie, chrupiące ciasto. Można zrobić w wersji z ziołami lub bez. Gdy mamy ochotę na pizzę na grubym cieście robię z podwójnej porcji i wówczas piekę odrobinę dłużej.

1,5 szklanki mąki pszennej*,
0,5 szklanki letniej wody,
8g drożdży,
0,5 łyżeczki cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka oregano,
1 łyżka bazylii,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,

Do miski wsypuję mąkę, sól i zioła.
Do szklanki z wodą wrzucam pokruszone drożdże z cukrem. Mieszam delikatnie, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się. Następnie zawartość szklanki wlewam do miski z mąką. Dodaję jeszcze oliwę. Łączę wszystkie składniki. Dobrze wyrabiam, by uzyskać gładką i sprężystą kulę (gdy ciasto jest zbyt lepkie dosypuję odrobinę mąki). Ciasto ma być trochę wiotkie.
Wyrobione ciasto zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotowuję składniki na wierzch pizzy.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby ciasto było chrupiące, zanim posmaruję je sosem, najpierw maluję je z wierzchu oliwą.

Pizzę wkładam do nagrzanego do 220ºC piekarnika. Piekę około 15-20 minut (można sprawdzić czy ciasto od spodu jest mocno przyrumienione, wtedy jest gotowe).
Smacznego!



* wg mnie najlepiej sprawdza połączenie 1 szklanka mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (ciasto jest bardziej chrupiące, ale nie jest to konieczne, żeby pizza była smaczna:)).






9 komentarzy:

  1. kolejny cudowny przepis.. a co z dietą??? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko. Odchudzanie wstrzymane z powodu zapalenia zatok:(

      Usuń
  2. Zapraszam do wspólnej zabawy: http://szczesciejednomaimi.blogspot.com/2013/01/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:)
      Siedem faktów umieściłam w poprzednim poście:)

      Usuń
  3. Ale smacznie wyglada ! I jak tu trzymać dietę kiedy takie przepisy sie czyta automatycznie myśli krążą wokół lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pizze :))
    A co do fluidu KOBO - moich worków pod oczami też nie chce łapać, muszę pomagać korektorem :)

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. czytasz chyba w moich myślach, bo wczoraj szukałam przepisu sensownego i przede wszystkim wypróbowanego. I proszę jest:)
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)