sobota, 26 stycznia 2013

Bardzo prosty chleb domowy

Zainspirowana tym przepisem klik, postanowiłam go trochę zmodyfikować i wyszedł mi taki oto chleb:





Jest naprawdę bardzo prosty. I co najlepsze, w zasadzie robi się sam. Wystarczy wieczorem wymieszać składniki i odstawić w przykrytej misce do następnego dnia. Chleb robi wrażenie na każdym, kto miał okazję go skosztować. I nikt nie wierzy, że jest tak banalnie prosty. A co ciekawe w składzie ma niewiele drożdży, a mimo wszystko rośnie jak szalony. Polecam.

Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej*
2 i 1/4 szklanki wody,
1,5 - 2 łyżeczki soli,
3g świeżych drożdży lub 1,5g suchych drożdży (troszkę mniej niż pół łyżeczki).


1. Mąkę przesypuję do miski, dodaję pokruszone drożdże i sól. Mieszam ręką. Następnie wlewam wodę i mieszam krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto wychodzi luźne, wręcz rzadkie. Tak ma być.

2. Przykrywam folią i odstawiam na 15 godzin. Chleb ma rosnąć w temperaturze pokojowej, ale nie w takim miejscu, gdzie jest przeciąg.

3. Po upływie 15 godzin ciasto odgazowuję w ten sposób, że mieszam łyżką (wykonuję dosłownie kilka obrotów). Przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam. Tym razem na 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość).

4. Po upływie 1,5 godziny wstawiam do piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką** i nagrzewam w temperaturze 250°C przez 30 minut. Naczynia nie smaruję żadnym tłuszczem.

5. Następnie naczynie ostrożnie wyjmuję i za pomocą łyżki przekładam do niego wyrośnięte ciasto. Przykrywam przykrywką i piekę w temperaturze 230°C około 40-45 minut.

6. Po tym czasie ostrożnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze około 15-20 minut, żeby zarumienił się wierzch chleba.

7. Po upieczeniu (skórka od spodu po stuknięciu palcem ma wydać charakterystyczny dźwięk) chleb, wyjmuję z naczynia i studzę na kratce.

Smacznego! 

P.S.
Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że tego typu przysmaki najlepiej smakują świeże z masełkiem... Mmmmm.... pycha. 

*można też połączyć mąkę pszenną np. z żytnią razową w proporcji: 3,5 szklanki pszennej i 1 szklanka żytniej razowej


** u mnie naczynie o średnicy ok. 22cm i głębokości ok. 10cm.
 
w połączeniu z mąką razową też smakuje wybornie:)



25 komentarzy:

  1. Ooooo, ja i moje zdolności pieczenia może sobie poradzą z tym przepisem :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie proste! Może się skuszę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra, specjalnie poleciałam do sklepu po drożdże i robię:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez noc wyrosło tak, że prawie mi z miski uciekło:P

      Usuń
  4. Proste, ale trochę zachodu jest:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można sypnąc suche drożdże ????
    jest cudownie prosty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można:) Należy dać troszkę mniej niż pół łyżeczki suchych drożdży:)
      Zaraz dopiszę w przepisie.
      Jest bajecznie prosty i robi się, gdy śpimy;P

      Usuń
    2. dzis " zagniatam " ciasto :D

      Usuń
    3. Super! Czekam na wrażenia:)

      Usuń
    4. jest już ! czekam z nim na męża bo pewnie zjadłabym cały :D
      piekłam nieco krócej bez przykrywki bo mocno zbrązowial, skórka od spodu charakterystycznie puka ;-) mam nadzieje, że w środku jest upieczony ;-)
      ale jakbym chciala go mieć na niedzielne śniadanie to musze zagnieść składniki w południe w sobote ;-) dałam mu wyrastać 16 godz ;-)

      Usuń
    5. Może wyrastać dłużej, nawet 18 godzin, ale ja nie mam cierpliwości i czekam tylko ok. 15, a czasem 12:)) Można przykryć folią aluminiową, żeby nie przypiekł się zbytnio na wierzchu.

      Usuń
  6. Wyglada tak smacznie ze chyba sie skusze ;)
    Mam nadzieje , ze sam radę z moimi zdolnoscismi do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak pyszny wiejski chleb! :) Aż mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba się skuszę i spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam i nawet mi wyszedł:) Recenzja tutaj: http://lenka-niki.blogspot.com/2013/01/upiecz-sobie-chlebek.html
    Dzięki za przepis, jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hura! Cieszę się bardzo:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis, łatwość wykonania naprawdę zachęca. Idę wymieszać składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jest przepyszny, wszystkim polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. brzmi naprawdę prosto - czyli coś dla mnie.
    mojemu m(w)ężowi szczęka opadnie jak mi się uda chleb upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)