niedziela, 30 grudnia 2012

Szybkie "awaryjne" ciasto z brzoskwiniami


Ciasto z serii niezawodnych i nieskomplikowanych. Wystarczy mieć w zapasie puszkę brzoskwiń lub odrobinę innych owoców (robiłam również z jabłkami i bananami oprószonymi cynamonem). Najlepsze, gdy czasu mało, a potrzebne jest coś na słodko. U mnie znika, gdy jest jeszcze ciepłe. Ale najlepsze jest tego samego dnia, więc po co czekać... Polecam. 
 


składniki:


125g miękkiego masła,
10 łyżek mąki pszennej,
4-5 łyżek cukru,
3 jajka,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia




40dag brzoskwiń z puszki lub innych dowolnych owoców





Składniki na ciasto miksuję. Uzyskaną masę wylewam do tortownicy (najlepiej 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam odsączone i pokrojone na trochę mniejsze kawałki brzoskwinie. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piekę ok. 40-45 minut (sprawdzam patyczkiem - musi być suchy).


Po upieczeniu wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://




11 komentarzy:

  1. I po co kusisz ;) Z chęcią bym Ci podkradła kawałeczek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. no.... uwielbiam brzoskwinie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie szybkie i nieskomplikowane:) Chyba dzisiaj takie wykonam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. u mnie zawsze deficyt masłowy ;-)
    skuszę się chyba po Nowym Roku ;-)

    Wszystkiego Najlepszego na Nowy Rok Wam życzymy! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:) Samych szczęśliwości w Nowym Roku:)

      Usuń
  5. Kod uniemożliwiający kopiowanie znacząco utrudnia wklejenie do Worda i wydrukowanie, a nie każdy na laptopa w kuchni.
    Proszę przemyśleć usunięcie go.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kod uniemożliwiający kopiowanie utrudnia wklejenie tekstu do Worda i wydrukowanie.
    Proszę przemyśleć usunięcie go.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je, jest... niesmaczne i bez wyrazu. Wogóle nie słodkie, nie wyrosło prawie wcale. Wszystko według przepisu.
    Może jak posypię cukrem pudrem to trochę uratuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam zawsze smakuje. Może dlatego, że nie przepadamy za przesłodzonymi wypiekami. Nie mam pojęcia dlaczego nie wyrosło.

      Usuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)