piątek, 14 grudnia 2012

Marchewkowe bułki

Kolejne smaczne i szybkie bułki. I całkiem zdrowe, bo z dodatkiem marchwi i płatków owsianych. Takie grahamkowe bułki. Polecam. Pyszne z masłem i pomidorem.

350g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
100g mąki żytniej razowej
50g płatków owsianych
18g świeżych drożdży
300ml wody letniej
100g marchewki startej na drobnych oczkach
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Mąkę, płatki, sól łączę i mieszam. W wodzie rozpuszczam drożdże. Do suchych produktów dodaję wodę z drożdżami, startą marchew oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wyrabiam ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Następnie ciasto krótko wyrabiam. Formuję bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam przykryte do napuszenia (podwojenia objętości). Po tym czasie piekę w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 15 minut. Studzę na kratce. Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Marchewka,mmm, pyszne:) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się zmobilizować i też zrobić coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. do tej pory z marchewkowych wypieków znałam tylko ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam!! jeszcze ten pomidorek.. od raz głodna się zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. haha, jakie pyszności!


    PS. dziękuję za przemiłą przesyłkę :) ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam bułek ale chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy o takich nie słyszałam, ale wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis jest super! Chętnie z niego skorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)