sobota, 3 listopada 2012

Focaccia z ziołami

Najlepiej smakuje maczana w oliwie z oliwek z przyprawami, ale można zjeść pokrojoną na kanapki i posmarowaną masłem. Do tego super pasują suszone pomidory. Ewentualnie świeże.
Dla mnie bomba! Polecam!

600g mąki,
100g mleka,
ok. 200g wody
15g świeżych drożdży lub 7g suchych instant,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek oliwy,

3-4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego, ale może być suszony) oraz ewentualnie innych ziół takich jak oregano, bazylia,
oliwa z oliwek,
sól gruboziarnista

Wszystkie składniki mieszam. Wyrabiam ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się. Formuje z ciasta kulę. Przekładam do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek. Kilkakrotnie obracam, aby pokryło się oliwą. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto lekko zagniatam. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie przekładam do wysmarowanej oliwą formy. Rozkładam płasko na dnie. Przykrywam ściereczką. Odstawiam na 15-20 minut.
Następnie robię w cieście dziurki, najlepiej drugim końcem drewnianej łyżki. Z wierzchu polewam oliwą z oliwek. Posypuję grubą solą. Wstawiam do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, aż będzie rumiana. Wyjmuję z formy i studzę na metalowej kratce. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Uwielbiam Focaccie z pomidorami ;)) Ładnie CI urosła! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki;) Ja uwielbiam kuchnię śródziemnomorską:) Focaccia to jeden z wielu moich ulubionych specjałów tej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. o, to przepis dla mojego męża:)jest fanem kuchni włoskiej.wybróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie. W miarę szybko się robi i na pewno super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostałaś wyróżniona w Liebster Blog, zapraszam : http://kobieta-za-kolkiem.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że zostałaś wyróżniona drugi raz :)) Zapraszam do zabawy http://czymzajacmalucha.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... nie znałam takiej potrawy. Wgląda smakowicie, może nawet jutro spróbuję takie coś wyprodukować... ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, az mi sie zachcialo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę to upiec. kocham foccacie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)