piątek, 26 października 2012

Ryba w warzywach dla malucha


Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


Porcja dla 5-6 osób.
Jest to duszona ryba (np. miruna, mintaj) robiona na kształt ryby po grecku, jednak w mojej wersji potrawa jest bardziej płynna. Jest to zdrowa opcja dla malucha, ale warto, aby pozostali domownicy też zjedli zdrowo.

ok. 80 dag (2-3 filety) ryby
5, 6 średnich marchewek,
1 pietruszka,
pół średniej wielkości selera,
pół pora,
2 średnie sparzone wcześniej pomidory,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki masła
ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz cytrynowy bądź zwykły do smaku, inne przyprawy wg uznania.

Rybę należy skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i obłożyć plastrami cebuli.

Warzywa obieram i wrzucam w całości do osolonej, gotującej wody. Dodaje 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy. Najlepiej użyć płaskiego i obszernego garnka, warzywa mają być gotowane w małej ilości wody. Gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu 15-20 min. Po tym czasie warzywa wyjmuję na talerz. Następnie do powstałego warzywnego wywaru wrzucam pokrojoną w dzwonki ok. 2-3 cm rybę i drobno posiekanego pora. Gotuję ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodaję pokrojony czosnek. Ugotowane wcześniej warzywa ścieram na tarce na dużych oczkach. Ugotowaną rybę wyjmuję. Do wywaru dodaję utarte warzywa i obrane, pokrojone w drobną kostkę pomidory. Duszę z masłem pod przykryciem ok. 5 min. Doprawiam pieprzem. Na wierzch układam rybę i duszę jeszcze ok. 2-3 min. Posypuję natką pietruszki. Podaję z ryżem bądź z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!


Wersja z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)