sobota, 20 października 2012

Omlet z bananem

Zapraszam  do zaglądania na profil facebookowy mojego bloga kulinarnego Saganek. Tam znajdziecie dużo ciekawych propozycji na proste i pyszne potrawy. 

https://www.facebook.com/pages/Saganek-moje-kulinarne-wariacje/340743549389107?ref=tn_tnmnhttp://


Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu. Na przekąskę, na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Przy czym, nie podaję Synkowi zbyt często, ponieważ smażone jedzenie, jakby nie patrzeć, nie jest wskazane dla takiego malucha. Choć używam patelni beztłuszczowej i staram się stosować jak najmniej tłuszczu, to zawsze przed podaniem, dodatkowo jego nadmiar odsączam papierowym ręcznikiem.
Mimo wszystko bardzo polecam maluchom!

Omlet z bananem.
Porcja dla 2 małych osób lub jednej dorosłej.

2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej
pół dojrzałego banana,
cynamon
i olej bądź masło do smażenia.
Białka (ze szczyptą soli) ubijam, jak do biszkoptu, na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając dodaję po jednym żółtku. Potem po jednej łyżce przesianej mąki i odrobinę cynamonu, mieszam delikatnie. Na koniec dodaje pokrojonego drobniutko banana. Mieszam lekko. Wylewam na rozgrzaną patelnię. Smażę z obydwu stron na złocisty kolor. Można podać polane jogurtem naturalnym bądź serkiem homogenizowanym. Omlet dzięki bananowi jest naturalnie, delikatnie słodki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za poświęcony czas:)
Zapraszam ponownie;)